Marketinglehetőségek a kiadás előtt

Sok író úgy gondolja, hogy amíg nincs kiadott műve, nem szükséges a marketing. Jó páran úgy vannak vele, hogy kiadás előtt nincs is joguk írói profilt létrehozni a közösségi oldalakon, hisz megjelent könyv híján nem is írók. Pedig ezek közül egyik sem igaz. Ha azt akarod, hogy már a legelső könyved jól fogyjon, érdemes jó pár hónappal a könyv megjelenése előtt elkezdened a marketinget, bevezetned a köztudatba a művedet és saját magadat.

Íme azok a lehetőségek, amiket már az első könyv megjelenése előtt is nyitva állnak számodra:

  1. Írói oldal létrehozása Facebookon. Ha van egy írói oldalad, oda meghívhatod az ismerőseidet, hisz valószínűleg a legelső olvasóid közülük fognak kikerülni. Majd ezen az oldalon megoszthatsz részleteket a készülő művedből, bemutathatod a szereplőket, a helyszínt, a világot, és még számtalan különböző posztot írhatsz úgy, hogy ahhoz nem szükséges a fizikai formában kiadott könyv. Az oldalt és a posztokat reklámozhatod a különböző könyves csoportokban, kérhetsz bemutatkozó napot, hogy további olvasókat vonzz be. Fontos a rendszeres posztolás, és a posztok mellé készült jó minőségű képek, montázsok.
  2. Írói Instagram-fiók. Bár Instagramon, ahol a képeké a főszerep, a könyves fotók mutatnak a legjobban, de azért az első könyv megjelenése előtt is vannak lehetőségek. Készíthetsz idézetes képeket, a regényed ihlette montázsokat, megmutathatod magadat, hisz az olvasók közül sokan kíváncsiak az író személyére is. Ha van más hobbid az íráson kívül, azt is beleszőheted a posztokba, magáról az írás folyamatáról is készíthetsz képeket.
  3. Blog indítása. Bár egy blog jóval több munkával jár, mint egy Facebook- vagy Instagram-oldal, nagyon jó hasznát lehet venni. Ide úgy tudsz kitenni beleolvasókat, könyvrészleteket, hogy az mindig könnyen elérhető legyen (míg a régi Facebook-posztokat senki sem fogja visszakeresgélni). A blogra feltehetsz más írásokat is: novellákat, szösszeneteket, a regényedből kivágott jeleneteket, és igazából mindent, amit nem akarsz kiadni. Ide akár régebbi regények is jöhetnek folytatásos történetként, de blogolhatsz arról, hogy állsz az írással, vagy bármilyen témáról, aminek egyébként is utánanézel a regényíráshoz. (Saját példa: napokig böngésztem önvédelmi taktikákat, videós bemutatókat, aztán a regénybe ebből nyilván csak egy minimális rész került bele. A többiről viszont tudtam írni egy izgalmas blogbejegyzést.)
  4. Könyvesbloggerek felkeresése. Sok olyan blogger van, aki a könyv megjelenése előtt is vállal előolvasást. Ehhez szükséged lesz a regényed szerkesztett, végső verziójára pdf-formátumban, de amint ez megvan, már lehet is elküldeni pár kiválasztott bloggernek, akik aztán az oldalukon írnak róla értékelést. A bloggerek kiválasztása előtt érdemes utánanézni, milyen értékeléseket és ajánlókat írnak, milyen zsánerben olvasnak szívesen.
  5. Moly. Íróként nyilván szeretsz olvasni. Ha pedig szeretsz olvasni, izgalmas helynek fogod találni a Molyt, ami a legnagyobb hazai könyves oldal. Itt vezetni lehet az olvasásaidat, értékelni tudod őket, kívánságlistára rakhatsz könyveket, és ez még mindig csak egy kis szelete annak, amire az oldalt olvasóként és íróként használni lehet. Íróként érdemes a könyvedet felvinni Molyra, ehhez cím, ISBN szám, borító és fülszöveg kell csak, vagyis megjelenés előtt is meg lehet tenni. Sőt be lehet állítani a megjelenési dátumot is, majd a különböző zónákban lehet hirdetni a könyvet. Itt is, ahogy mindenhol, fontos, hogy a kevesebb több. Ne szemeteljük sose tele egyik közösségi oldalt se a posztjainkkal, hirdetéseinkkel.
  6. Pinterest-album. Ha szeretsz fotókat gyűjteni a regényedhez, akár a helyszínekről, akár a szereplőidről, vagy csak hangulatokról, amik passzolnak a történethez, esetleg te magad is rajzolsz, akkor jó ötlet ezek a képeket egy helyen, például egy Pinterest-albumban tárolni. Az érdeklődő olvasók itt könnyen elérhetik őket.
  7. Spotify lejátszási lista. Ha szívesen társítasz zenéket a készülő történetedhez, vagy esetleg vannak olyan dalok, amik fontos szerepet játszanak a regényedben, összegyűjtheted őket egy lejátszási listában. Én a Spotifyt használom erre, de sok más lehetőség is van. Amint pedig megvan a lista, meg lehet osztani a közösségi oldalaidon.
  8. Könyvtrailer, videók. Ha értesz a videózáshoz, készíthetsz a könyvedhez könyvtrailert, de akár videoblogot is indíthatsz YouTube-on, ahol mesélsz az írásról, részleteket olvasol fel a könyvedről. (Könyvtrailert persze készíttethetsz szakemberrel is.)

Facebook-, Instagram-, Pinterest-oldalt és blogot akkor is el lehet indítani, amikor még csak novelláid és regénykezdeményeid vannak. Nincs túl korai időpont ahhoz, hogy megismertesd az írásaiddal az olvasókat. Ám a minőségi képekre, minőségi posztokra minden esetben érdemes időt és energiát fordítani, hogy komolyan is vegyenek az olvasók.

Fontos, hogy ezek csak lehetőségek. Nem kell mindegyiket csinálnod, csupán azokat, amik számodra szimpatikusak, és amikre van elég időd. Mert a marketing bizony nagyon-nagyon sok időt felemészt, ha az ember jól akarja csinálni. De egy-kettő jól megválasztott platform a megfelelő tartalommal már rengeteg új olvasót hozhat neked, mire megjelenik a könyved.

Ha pedig segítségre van szükséged ezen a téren, megtalálod marketing szolgáltatásaink listáját.


By Judit




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése