8 elméleti és 9 gyakorlati jótanács Facebook-posztokhoz

A korábbi cikkemben leírtam, miért fontos a könyvmegjelenés előtt is jelen lenni a közösségi oldalakon íróként. Ezúttal beszéljünk a Facebookról, pontosabban arról, hogy mi kell ahhoz, hogy a posztjaink sok emberhez eljussanak, és reakciókat (lájk, komment, megosztás) is váltsanak ki belőlük.

AZ ELMÉLET

1. Önazonosság
Jelenléted a közösségi média felületeken akkor lesz igazán hatékony, ha önazonos. Ehhez nem árt egy kis önismeret. Tudnod kell, hogy te milyen vagy, mik az erősségeid, milyenek a könyveid, mik a könyveid erősségei, és úgy egyáltalán mi fontos neked az írás, a könyvkiadás során. Ebből összeáll egy kép rólad. Ezt a képet az olvasók egyébként is érzékelni fogják, ezért fontos, hogy te is ezt közvetítsd. (Ez az énmárka, amiről majd egy későbbi cikkben részletesebben is fogok írni.)
Ha olyan posztokat írsz, amik belőled fakadnak, azt az olvasók is jobban fogják kedvelni. Ha viszont külső elvárásból írod őket, mert mondjuk láttad valakinél, és úgy érzed, neked is ezt kell csinálnod, azok nem biztos, hogy jól fognak működni.

2. Rendszeresség
Facebookon az egyik legfontosabb, hogy rendszeresen posztolj. Ez a rendszeresség lehet heti két-három poszt is, de lehet napi egy is, attól függően, hogy mi az a mennyiség, ami neked belefér. Az a fontos, hogy ehhez aztán tartsd is magad. Mert ha túl hosszú szünetek vannak a posztok között, akkor utána nagyon nehéz lesz újra aktivizálni az oldalad kedvelőit.

3. Minőség
Ez nagyon fontos. Inkább legyen kevesebb, de minőségi posztod, mint több alibiposzt. A minőség alatt nem csak a poszt szövegét értem, hanem a hozzá tartozó képet is.

4. Változatosság
Az elmúlt évek alatt azt figyeltem meg, hogy nem jó, ha sok nagyon egyforma posztot teszünk közzé egymás után, mert egyre kevesebb az elérésük. Érdemes variálni. Például egy szép könyves kép után jöhet egy hosszabb beleolvasó, aztán egy videó, majd egy hosszabb szöveges poszt valamilyen témáról, ami érdekel téged.

5. Időzítés
Biztos te is észrevetted már, hogy nem mindegy, mikor posztolsz. Figyeld meg, mikor aktívabbak az oldalad követői, és állj be arra az időre a posztolással.

6. Nyomon követés
Mivel nincs olyan recept, amit mindenkinek beválik, ezért érdemes folyamatosan figyelned a közzétett posztjaidat. Mindig nézd meg, melyik az, ami sok emberhez eljutott, melyiket kedvelték sokan, mi alá érkezett több komment, melyiket osztották meg többen, és ezekhez hasonlókat posztolj legközelebb.

7. Megújulás
Egy idő után azok a típusú posztok is elveszthetik az olvasók érdeklődését, amik korábban bejöttek nekik. Emiatt érdemes folyamatosan ötletelni, folyamatosan új dolgokat kipróbálni. Fogd fel játéknak az egészet, és ne vedd véresen komolyan, ha valamelyik ötleted épp nem talál be a követőidhez. A következő újdonság majd jobban fog működni.

8. Mutasd meg magad
Ne csak a könyveidet mutasd meg, hanem magadat is egy kicsit. Ez nem egyenlő azzal, hogy az életed minden történését dokumentálod, de ha megmutatsz magadból kicsit többet az íráson túl, akkor az olvasók jobban megismernek, és jobban kötődni tudnak hozzád.

A GYAKORLAT

  1. Ahova csak lehet, tegyél képet. A képes posztok elérése sokkal jobb, mint a sima szöveges posztoké vagy a linkeké. A képnél figyelj, hogy Facebook-poszthoz illő méretezésű legyen. (A legtöbb képszerkesztő program ezt már alapból tudja.)
  2. Ne kizárólag könyves akciókat és „itt veheted meg a könyvemet”-típusú posztokat ossz meg, mert pár ilyen után azok is ki fognak követni, akik eddig lájkolták az oldaladat. Az emberek nem szeretik az ennyire direkt marketinget.
  3. Rendezz néha nyereményjátékot. A nyeremény majdnem mindegy, akár egy könyvjelző is lehet. Maga a játék az, aminek az izgalmáért játszanak az oldalad kedvelői.
  4. A fontosabb posztjaidat oszd meg a könyves csoportokban. (De ne mindet, mert az sem jó, amikor az összes csoportban a te posztjaidba lehet botlani. Az arany középutat kell megtalálni.)
  5. Havonta egy posztot érdemes reklámozni. Olyat válassz, ami nem kizárólag akció, hanem van benne valami plusz is. Egy szép kép a könyvedről, vagy egy idézet, esetleg egy vélemény, amit a könyvről írtak.
  6. Általánosságban reggel munka előtt, dél körül és este a legaktívabbak az emberek a Facebookon. Akkor próbálkozz a posztjaid közzétételével először.
  7. A posztok egy részét fogalmazd meg rövid kérdésként. Ha interaktívabbak a posztok, több reakció érkezik rájuk.
  8. A szelfik elérése mindig sokkal jobb, mint a többi poszté. Persze nem érdemes túlzásba vinni ezt sem, de azért egyszer-egyszer magadról is tehetsz ki képet.
  9. Mindig válaszolj minden kommentre.

Ha további segítséget szeretnél, marketing szolgáltatásaink listáját megtalálod


By Judit




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése