Moly etikett íróknak

A moly Magyarország legnagyobb könyves közösségi oldala, ahol nem csupán a megjelent köteteket és azok adatait (borító, fülszöveg, oldalszám, ár, webshop linkek stb.) lehet megtalálni, hanem olvasói értékeléseket, könyves képeket, kihívásokat, ajándékozós eseményeket. Ezeken felül van még rengeteg zóna, ahol adott témában lehet beszélgetni, vannak utazókönyvek, amikre lehet jelentkezni, követni lehet a kiadókat, hogy értesüljünk a friss megjelenéseikről, és még sok más része van a molynak, mindegyik önmagában is megérne egy külön bejegyzést. Most azonban nem a moly teljeskörű ismertetése a célunk. Ez a cikk arról fog szólni, hogy íróként miként tudsz jelen lenni az oldalon úgy, hogy olvasókat szerezz, és ne elriaszd őket.

Marketing szempontból a moly egy olyan lehetőség, amit érdemes kiaknázni. Hisz az odalátogató emberek mind szeretnek olvasni, könyveket vásárolnak, vagyis a célközönségedbe tartoznak.

FONTOS: A moly elsősorban az olvasóké. Olvasók írnak véleményeket a könyvekről. Te íróként – bizonyos szabályokat betartva – jelen lehetsz, és nyilván elolvashatod a könyvedről írt véleményeket, de azzal legyél tisztában, hogy ezek nem elsősorban neked szólnak, hanem a többi olvasónak. És mivel szólásszabadság van, az olvasó olyan véleményt ír, amilyet szeretne. Ha nem tetszett neki, akkor akár negatívat is. Akkor is leírhatja, ha te nem értesz vele egyet. Ezt el kell fogadnod. Ha nem tudod elfogadni, akkor bármennyire is jó marketing lehetőség a moly, jobb, ha messzire elkerülöd, különben csak ártani fogsz vele magadnak és a könyvednek.

Hogyan reklámozz molyon?

1. Hozd létre a könyved adatlapját.

A molyra nem automatikusan kerülnek fel a könyvek, fel kell vinnie őket valakinek. Legjobb esetben a kiadód megteszi ezt helyetted, vagy előfordul, hogy az olvasók viszik fel, de te magad is megteheted. Könyvadatlap létrehozásához nem kell más, mint az író neve, a cím, az ISBN szám, a borító és a fülszöveg.

A MI TIPPÜNK: Még megjelenés előtt hozz létre adatlapot, és állítsd be a megjelenési dátumot (napra pontosan). Ebben az esetben ugyanis a megjelenés napján ott lesz a címlapon a könyved (friss megjelenések rész), és azok, akik kívánság- vagy várólistára tették, még egy külön értesítést is kapnak a megjelenésről, ami neked tulajdonképpen ingyen reklám.

EGY MÁSIK TIPP: Az adatlapon adj meg címkéket a könyvedhez. Itt találod, mik közül választhatsz: https://moly.hu/cimkek. Így ha valaki rákeres egy őt érdeklő címkére, a te könyved is megjelenik neki.

2. Írj karcot a Megjelenésre várva zónában a könyvedről.

GYORSTALPALÓ: A molyon rengeteg zóna van, amikbe karcokat írhatsz. (A zónákat úgy kell elképzelni, mint egy Facebook-csoportot, a karcokat pedig úgy, mint a csoportban megosztott posztokat.) Mindegyik zóna tematikus, vagyis csak olyan karcokat lehet ott közzétenni, ami a témába vág. Karcolás előtt mindig olvasd el a zónaszabályzatot, akkor tudni fogod, mit szabad, és mit nem az adott zónában.

A Megjelenésre várva zónában már akkor is tehetsz ki a könyvedről karcot, amikor még csak várható a megjelenés. Összesen egy könyvről három karcot lehet kitenni, amik lehetnek ezek: hamarosan megjelenik, előrendelhető, megjelent.

MEGFONTOLANDÓ: Érdemes képet is mellékelni a karcokhoz. Ezt azonban csak pro tagság fejében lehet megtenni, ami fizetős szolgáltatás. Viszont rövidebb időre (akár egy hónapra) is elő lehet rá fizetni. Itt találod a pontos feltételeket és az árakat: https://moly.hu/pro-tagsag

3. Tegyél ki idézeteket, beleolvasót a könyvből.

Sokan szeretnek beleolvasni a könyvekbe, mielőtt megveszik. A molyon erre is van lehetőség. A könyved adatlapján megoszthatsz rövidebb idézeteket. A zónákban pedig hosszabb beleolvasókat is kitehetsz. Ezeket a beleolvasókat érdemes a zsáner szerinti zónákba tenni:

krimi
sci-fi

Ha pedig egyébként is használod a molyt (olvasóként), megoszthatod a beleolvasókat vagy más írásaidat a Molyolók saját írásai zónában.

4. Könyves képek, borítóképek

Van külön zóna a borítóknak, a könyves képeknek. Ezekbe is írhatsz karcot a könyvedről egy szép fotóval kiegészítve, de persze egyikkel sem kell túlzásba esni. A borítómániába elég egyszer kitenni, és a könyves képek zónát se áraszd el a képeiddel.

5. Könyvakciók

Vannak külön zónák arra is, hogy az akciós árú könyvedet megoszd. Az Akciós könyvek zónában olyan nyomtatott könyves akciókat tudsz kitenni, amihez kiadói vagy terjesztői webshop link tartozik. Tehát ha tőled lehet megrendelni kedvezményesen a könyvet, annak nem ebben a zónában van a helye, hanem itt: Akciós könyvek – Íróktól az olvasóknak, ahol közvetlenül az íróktól megvásárolható könyveket lehet megosztani.
Ezen kívül van még akciós e-könyv zóna is: https://moly.hu/zonak/akcios-e-konyvek

6. Fizetett hirdetések

Ahogy a többi közösségi oldalon, a molyon is lehetőség van fizetett hirdetésekre. Különféle típusai vannak. A legegyszerűbb a könyvkiemelés, amihez még csak külön képet sem kell készítened, mert alapból a könyv borítója fog megjelenni. Emellé csak egy rövid figyelemfelkeltő szöveget kell írnod, és megadni egy webshop linket, ahol a könyv beszerezhető, és már indíthatod is a hirdetést.
A karcaidat kiemelheted a címlapra, és oldalsó kiemelést is készíthetsz belőlük. Ezeken kívül fejléchirdetéseket és bannerhirdetéseket is használhatsz.
A hirdetések után vagy napidíjat kell fizetni, vagy kattintás után fizetsz. Ahhoz, hogy hirdetni tudj, előre meg kell venned a kreditet. A moly üzleti súgó részében találod a részleteket: https://moly.hu/uzleti-sugo/alapok

Mit ne tegyél soha?

1. Soha ne értékeld a saját könyvedet.

Sok író csinálja ezt. Gondolom, amiatt, hogy eggyel több öt csillagos értékelése legyen. De hidd el, az az egy szem értékelés egyszerűen nem éri meg. A saját magad értékelése ugyanis egy olyan kínos és kétségbeesett lépésnek hat, amivel rengeteg olvasót el fogsz riasztani.

FONTOS: Olyat főleg ne csinálj, hogy álprofilokat hozol létre, és azokról értékeled magadat. Láttunk már ilyet, nem is egyszer, mindig kiderült, és mindig roppant kellemetlen vége lett az író számára. Egy ilyentől csak rossz híred lesz.

2. Ne kérd meg a barátaidat, hogy csak azért regisztráljanak a molyra, hogy öt csillagot adjanak a könyvedre.

Igen, ha sok a barátod, aki hajlandó ezt megtenni, akkor lesz sok jó értékelésed. Viszont aki kicsit alaposabban megnézi ezeket az értékeléseket, annak azonnal le fog esni, hogy ezek baráti csillagozások (mert mondjuk az illető csak a te könyvedet értékelte, aztán soha többé be sem lépett molyra, vagy olvasás nem tartozik az értékeléshez stb.) Az ilyen értékelések nem komolyan vehetők, és ez ugyan egy fokkal kevésbé kínosnak minősül, mint saját magadat csillagozni, vagy az álprofilok, de még így is elég kellemetlen hatást kelt.

3. Ne írj üzenetet ismeretlenül a molytagoknak, hogy vegyék meg a könyvedet.

Tudom, létezik olyan, hogy direkt marketing. Viszont azt is tudom, hogy az olvasók nagy része ki nem állhatja. Emiatt jó eséllyel épp azt fogod elérni az ilyen üzenettel, hogy még akkor sem fogja az adott olvasó elolvasni a könyvedet, ha esetleg érdekelné. Más, kevésbé nyomulós eszközökkel kell eljutnod az olvasóidhoz. Az emberek ugyanis nem szeretik, ha le akarnak nyomni a torkukon valamit. Ennél sokkal elegánsabban célszerű csinálni a marketinget.

4. Ne oszd meg ugyanazt a karcot sok zónában.

Mindig válaszd ki azt az egy-két zónát, amibe legjobban illik a karc, ne szemeteld vele tele az egész molyt.

5. Soha ne reagálj negatív véleményre.

Abból még egyetlen író sem jött ki jól, ha a köszönömön kívül mást is reagált egy negatív véleményre. (Egyébként az a legjobb, ha még egy köszönömöt sem írsz, csak csendben tudomásul veszed.) Alapszabály, hogy nem magyarázkodunk, nem győzködünk. A könyvednek önmagában kell megállnia a helyét. Még ennél is fontosabb, hogy sose támadd le az olvasót a véleménye miatt. Akkor sem, ha nagyon bántó hangnemben írt. Hidd el, hogy a hangneme őt minősíti. Egy bántóan, esetleg kulturálatlanul megfogalmazott véleményt nagyon kevesen fognak figyelembe venni, vagyis nem kell félned attól, hogy ez elrettenti majd a leendő olvasóidat.

TIPPÜNK: Hangnemtől függetlenül minden véleményen érdemes elgondolkozni. Úgy tudsz fejlődni, ha leszűröd, hogy van-e a benne olyan, amin tényleg javítanod, változtatnod kellene. Majd ha ezt megtetted, ne rugózz többet a kritikán, egyszerűen lépj túl rajta.

6. A kevesebb több.

Ahogy mindenhol, a molyon is érvényes ez a szabály. Gondold át, milyen zónában, milyen karcot osztasz meg. Érdemes kialakítani egy stratégiát, és nem erőből csinálni a reklámot, hisz az sem jó, ha a csapból is te folysz. Ilyenkor ugyanis jó eséllyel még azoknak az olvasóknak a kedvét is elveszed a könyvedtől, akiket egyébként érdekelt volna.

Vedd mindig figyelembe, hogy mindenféle marketing, köztük a molyos tevékenységed is, kihat rád, mint íróra. Egy-egy kétesebb olvasószerző húzás egyszerűen nem éri meg azt, hogy hosszú távon tönkre tedd vele a hírnevedet, az énmárkádat, a rólad kialakított képet.

Ha további segítségre van szükséged, nézz körül között.


By Judit




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése