ÍRÓI FACEBOOK-CSOPORT – ÉRDEMES-E BELEVÁGNI?

A Facebook-csoport marketing egyre jobban előtérbe került az elmúlt pár évben, egyre több vállalkozás hoz létre saját csoportot a követői számára, ami nem meglepő, hisz számtalan előnye van:
  • Jobb elérés. A Facebook algoritmus a csoportban közzétett posztokat sokkal inkább beleteszi a tagok hírfolyamába, mint az oldalak posztjait az oldal lájkolóinak hírfolyamába.
  • Extra funkciók. Kizárólag a csoportokban lehet például szavazásokat létrehozni vagy kérdezz-feleleket tartani.
  • Közvetlenebb kapcsolat a követőinkkel. A csoportokban sokkal jobb lehetőség van beszélgetésre, eszmecserére.
  • Alkalmasabb közösségépítésre. A tagok is posztolhatnak, beszélgethetnek egymással, közösséggé kovácsolódhatnak.

A csoportok előnyeit íróként remekül ki lehet használni. Talán még jobban is, mint más típusú csoportok esetében. Hisz van egy nagy előnyünk. A követőinknek van egy közös hobbija: az olvasás. Ennek segítségével pedig sokkal egyszerűbb olyan témákat kitalálni, ami érdekelni fogja őket, amiről szívesen beszélgetnek. A közös téma pedig a közösségépítés egyik alapja.

Sok minden szól a Facebook-csoport mellett. Ám muszáj kitérnünk a nehézségekre is, mert nyilván azok is vannak. Ha nem lennének, akkor már tele lenne a padlás jól működő írói csoportokkal, pedig sajnos nem ez a helyzet.

Menjünk végig azokon a kérdéseken, amit csoportindítás előtt mindenképp érdemes átgondolni:
  1. Szívesen kommunikálsz számodra idegenekkel? Ez nem csupán önbizalom és bátorság kérdése, hanem hogy milyen a személyiséged. Van, aki nehezen elegyedik szóba még interneten keresztül is. Van, aki nem is érez rá késztetést, hogy idegenekkel beszélgessen, mert nem olyan típus. Vagy egyszerűen nehezebben nyit mások felé. És nyilván ezeket lehet fejleszteni, például az önbizalmat, ha csak ez tart vissza. De van olyan személyiségjegy, amin nem tudunk változtatni. Az pedig sosem jó, ha olyanra kényszerítjük magunkat, amit nem szívesen teszünk. Ráadásul a kényszer érződni is fog a megnyilvánulásainkon, a közönségünknek azonnal le fog jönni, hogy nem szívesen csináljuk. Ezért érdemes alaposan átgondolni, menni fog-e nekünk a közvetlen kommunikáció.
  2. Van-e ötleted, extra tartalmad, amit kizárólag a csoportban fogsz megosztani? Ha csak arra használnád a csoportot, hogy ott is megoszd az oldaladon közzétett posztokat, akkor inkább bele se vágj. Hisz akkor minek lépnének be az emberek a csoportba, ha ugyanazt a tartalmat az oldaladon is látják? A csoportba kell valami más, valami plusz, amiért megéri ott lenni.
  3. Van-e rá elég időd? Ha indítasz egy csoportot, akkor számolni kell azzal, hogy alsó hangon is duplaannyi időt és energiát kell rááldoznod a posztok kiötlésére és gyártására. Ha pedig eleve az oldaladra sincs elég időd, valószínűleg a csoportodra sem lesz.
  4. Van-e kitartásod? Mint minden közösségi média felületen, a csoportoknál is rengeteg munkát bele kell tenni, hogy jól működjön. Van egy felfutási ideje, nem történik meg egyik pillanatról a másikra az áttörés. A ráfordított munkán és időn kívül türelem is kell hozzá, és kitartás, hogy ne add fel útközben.

Ha mindegyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor jók az esélyeid arra, hogy létrehozz egy jól működő írói csoportot. Adunk pár tippet, ami segíthet tartalmat gyártani a csoportban:
  • VIP tartalmak. Beleolvasók a készülő regényedbe, jövőbeli regényterveid, olyan írások, amiket kizárólag a csoportban osztasz meg, kivágott jelentek, amik egyébként is kárba vesztek volna.
  • VIP információk. Tedd közzé hamarabb a megjelenési és az egyéb híreket a csoportban, hogy a tagok tudják meg legelőször.
  • Játékok. A csoportban remekül lehet játékokat lebonyolítani. Nem lájkvadász nyereményjátékra gondolunk, annál kreatívabbakra, ami kapcsolódhat a regényeid világához, szereplőihez.
  • Interaktív történetek. Megszavaztathatod a csoporttagokkal a történet menetét, így ők is részesei lesznek a cselekmény alakulásának.
  • A könyveidhez kapcsolódó háttér-információk.
  • Szavazások. Akár azt is megszavaztathatod, hogy a csoporttagok milyen típusú posztokat látnának szívesen.
  • Beszélgetésindító posztok. Ez lehet csupán egy kérdés, de körül lehet járni egy tágabb témát is. Sok ilyen van a könyvek világában. A teljesség igénye nélkül csupán néhány ötlet: Sorozatot vagy önálló kötetet olvasnak szívesebben? Hány oldalas az ideális könyv? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a nekik tetsző férfi főhős? Nyomtatott vagy elektronikus könyvet olvasnak szívesebben? Mit olvasnak éppen? Mi volt a kedvenc olvasmányuk előző évben?

Végül szeretnénk megemlíteni, hogy az is tökéletesen jó stratégia, ha nem hozol létre oldalt, hanem egy írói Facebook-csoportot működtetsz csak. Ha olyanok a tartalmaid, amik sokkal jobban passzolnak egy csoportba, és nincs sem időd, sem energiád egy oldalt is fenntartani mellette, akkor válaszd nyugodtan a csoportot. Már egy korábbi cikkünkben is elmondtuk, hogy nem kell minden közösségimédia-felületen jelen lenni. Elég kiválogatni közülük egy-kettőt, ami a legjobban passzol hozzád, és ott rendszeresen tartalmat gyártani.

Ha további segítséget szeretnél, marketing szolgáltatásaink listáját megtalálod


By Judit




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése